Si es disposa de prou metres quadrats, la cria de caragols ecològics pot suposar una font d'ingresos gens menystenibles en els temps que corren. Suposant un preu mitja de 10 Euros per quilo, amb 25 kg de "collita" setmanal s'arriba fàcilment a ser mileurista. Donat que els cargols poden alimentar-se d'una amplisima gama d'herbes i plantes, que si vius al camp (com en La Datzira) sols t'has de molestar en collir gratuitament dels marges de camps i camins, (a més de restes de poda, restes de l'hort, o inclús plantant bledes dins les "gàbies"), l'alimentació del "bestiar" és força barateta.
La Helicicultura requereix de un mínim d'espais diferenciats per implementar totes les fases de la vida del cargol, des del naixement fins a la venda. El circuit de comercialització es podria fer mitjançant la xarxa de cooperatives de consum ecològic integrades en la C.I.C. i el consumidor final podria adquirir els cargols a l'econòmic preu de 12 Euros (Dos Euros de marge per pagar trasport, etc.)
Distribució bàsica d'un criader:
- Sala de segona fase de cria.
- Sala d'engreix.
Tindríem doncs un mínim de 4 espais, un per cadascuna de les fases vitals. Calculem que cada cargol pesi 10 grams i que cada metre quadrat pot albergar 300 caragols en cadascuna de les fases, implica 4 metres quadrats ens produiran 3 quilos per fase biològica.
Els períodes de las distintes fases de producció s'estimen de forma:
-1° Fase de cria (fins 0,5 grams): 1 mes
-2° Fase de cria (fins 2,5 grams): 2 mesos
-Fase d'engreix fins 10 grams): 3 mesos
Cada 6 mesos, ens caldrien 600 kg i cada 4m2 ens donen 3 quilos, ens trobem que caldran condicionar 800 m2 per obtenir un sou digne. La meitat de la producció podria ser cargol bobé i l'atre meitat cargol vinyal, per augmentar l'oferta i doblar la biodiversitat. A més, el "negoci" tindria una segona part:
després de 6 mesos tanquem el cercle productiu fent servir el substracte adobat pels excrements de cargol per a plantar xampinyons ecològics, que es poden vendre a 3 euros per quilo.
En 3 mesos, un m2 de substracte pot donar 3 Kg de xanpinyons, és a dir obtindríem 1 euro al mes per cada metre quadrat dels 800 que teníem amb caragols. Hi ha també l'opció de repartir el volum de substracte, plantant altres bolets com ara el xiitake.
Més sobre plantacions casolanes de fongs en http://victorpaiam.blogspot.com.es/2013/03/infografia-cultiva-setas-en-casa.html
http://www.ecoagricultor.com/wp-content/uploads/2013/12/guia-de-setas-comestibles.pdf
ResponEliminahttp://www.boletsdesoca.com/
ResponEliminahttp://blog.planteaenverde.es/como-cultivar-setas-en-casa/
ResponEliminahttp://www.youblisher.com/p/552411-Hongos-Comestibles/
ResponEliminahttp://www.cestaysetas.com/el-cultivo-de-las-colmenillas-de-sichuan-china/
ResponEliminahttp://www.ecoagricultor.com/cultivar-setas-shiitake/
ResponElimina