De fa massa temps, la ciutat de Barcelona
pateix un urbanisme depredador del territori, basat en el consum d'un
recurs no renovable, el sol. S'ha deixat que les lleis del mercat
capitalista "regulin" l'ordenació dels espais.
En lògica conseqüència, els resultats dels plans urbanístics com els del 22@ ha estat l'enriquiment d'uns pocs amb els diners fàcils del canvi de qualificació. El veïnat, però, s'ha vist empobrit econòmicament per la bombolla immobiliària i empobrit culturalment. S'han perdut referències i escenaris comuns del barri, gentrificat escandalosament. Llocs que pertanyien a tothom i formaven part d'un patrimoni emocional, han sigut esborrats a punta d'excavadora. Onejant el nom del lucre curtplacista, ens han venut el pa per avui i la fam per el demà.
Tot intent de pal·liar aquest desastre, passa imprescindiblement per canviar de paradigma: cal una
planificació que endreci i diversifiqui els usos, bo i limitant el
creixement d'edificabilitat que hipoteca la sostenibilitat futura.
L'escandalosa petjada ecològica de cada barceloní supera de llarg les 7 hectàrees, i
cal legislar per tal d'anar reduint-la el màxim possible. En lògica conseqüència, els resultats dels plans urbanístics com els del 22@ ha estat l'enriquiment d'uns pocs amb els diners fàcils del canvi de qualificació. El veïnat, però, s'ha vist empobrit econòmicament per la bombolla immobiliària i empobrit culturalment. S'han perdut referències i escenaris comuns del barri, gentrificat escandalosament. Llocs que pertanyien a tothom i formaven part d'un patrimoni emocional, han sigut esborrats a punta d'excavadora. Onejant el nom del lucre curtplacista, ens han venut el pa per avui i la fam per el demà.
Cal impulsar que el 10% de les 200 Ha afectades pel 22@ siguin dedicades a projectes que generin aliments saludables. Espais no edificats pel Poblenou encara en queden de sobres per a triar. Veure http://salvemcanricart.
Un
10% de la planificació urbanística dedicada a zona hortícola dins de la
ciutat, permetria dissenyar un ecosistema permacultural autònom. Això potenciaria que Barcelona fora una ciutat en transició controlada cap el decreixement. També faria baixar
la petjada ecològica, combatre el canvi climàtic, potenciar la
biodiversitat, millorar el paisatge urbà, guanyar sobirania alimentaria i resiliència, generar teixit associatiu i espai de socialització per
integrar persones amb risc d'exclusió, educar i conscienciar a les noves
generacions, compartir coneixements i investigar tècniques novelles, generar cooperatives de productors i de consumidors
ecològics que proporcionin llocs de treball en l'economia verda.... Veure http://unhortalbalco.blogspot. com.es/2015/02/lhort-social- comunitari-es-una-eina.html En Resum, guanyar qualitat de vida enmig de la selva urbana actual.
Per tal d'aconseguir-ho cal voluntat política i
destinar una generosa partida pressupostària de les administracions públiques. Els terrenys de propietat
municipal haurien d'estar disponibles, per a que una comissió tècnica decidís
quins es poden utilitzar en la producció alimentària. Pel que fa als terrenys de propietat privada, caldria
utilitzar impostos com ara l'I.B.I. per perdonar-lo als propietaris que
ofereixin l'us de fruit de l'espai fins tenir aprovats i finançats els
plans d'edificabilitat prevista. Al propietari que no col·labori, se li
triplica l'impost cada any que tingui l'espai sense cap us social.
Aprovar una llei que permeti expropiar temporalment l'us de fruit dels
solars abandonats, seria una mesura legal a implementar amb urgència.
Totalment d'acord, un 10% de la planificació urbanística dedicada a zona agrícola dins la ciutat, permetria dissenyar un ecosistema permacultural autònom. Seria fantastic, i no tant dificil si hi hagués voluntat politica..... faria baixar la petjada ecològica, generar prous cooperatives de productors i de consum....és una necessitat coherent i lògica! Avui més que mai!
ResponEliminahttp://www.construyored.com/noticias/686
ResponEliminahttps://12festival.urbanbat.org/2023/09/25/sitopia/
ResponEliminahttps://elpais.com/planeta-futuro/seres-urbanos/2023-11-10/como-moldean-los-alimentos-nuestras-ciudades.html
ResponElimina