dimecres, 23 de març del 2011

L'agricultura ecològica doblaria la producció d'alimentscoccinella-septempunctata-011Els mètodes agroecològics doblarien la producció d'aliments en deu anys. Aquesta és una de les conclusions de l'informe del Relator de les Nacions Unides pel dret a l’alimentació, Olivier De Schutter, que assegura que els petits agricultors de les regions mes afectades per la fam poden doblar la seva producció d’aliments en 10 anys tot utilitzant mètodes agroecològics.
Segons el Relator, per poder alimentar 9 bilions de persones l’any 2050, es necessiten “adoptar urgentment les tècniques agrícoles disponibles mes eficients, i l'evidència científica actual demostra que els mètodes agroecològics superen l’ús de fertilitzants químics en augmentar la producció, especialment on viuen les persones que passen fam, en medis difícils”.
Segons De Schutter, diferents projectes agroecològics desenvolupats a 57 països arreu del món mostren augments mitjans de la producció del 80%, amb un augment del 116% als projectes desenvolupats a Africa. En aquest sentit, l'informe demostra que l’agricultura convencional ja no és la millor alternativa. La seva dependència de l’energia i d’inputs cars la fa molt vulnerable.
 
En canvi, projectes agroecològics desenvolupats a països com Indonèsia, Vietnam o Bangladesh han permès reduir l’ús d’insecticides en un 92%. L’agroecologia és una aproximació en la que l’ús intensiu dels coneixements permet reduir o eliminar els insecticides i els fertilitzants de síntesi. Però el que sí requereix és un sistema públic d’investigació i extensió i l’enfortiment de les organitzacions pageses. Aquest informe contrasta molt clarament amb la notícia apareguda a finals del 2010 segons la qual als Estats Units, el país capdavanter de l’agricultura tecnocràtica i transgènica, s’ha assolit el nivell mes alt d’inseguretat alimentària des de l’any 1995 (moment en que també es començaven a aprovar les primeres varietats transgèniques), amb 45 milions de persones que tenen dificultats per alimentar-se, segons les dades del Departament d’Agricultura d’aquell país. 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada