dilluns, 25 d’abril del 2011

Perxa per rapinyaires nocturnes.

Avui deixé el balcó de la polis enrere ( amb vistes a Can Ricart ), fugint del mundanal brogit, fins la masia de producció ecològica de La Datzira. Faré turisme rural autèntic, bo i gaudint d'una tasca que intentarà ser útil per mirar de solucionar un problema de rosegadors.


Davant una plaga de talpons que assetja la collita de verdures, cal mirar de fer servir els seus enemics naturals per tal de controlar-la. Els depredadors dels talpons són molts, des dels gats domèstics fins a les serps, passant per fures i genetes.

Però aquesta volta ens dediquem a potenciar el control aeri, mitjançant aus de presa nocturnes. Diu que els talpons femella, quan estan properes al part, es preparen el cau folrant-lo amb palla. Si entre l'hort i el paller hi posem una perxa per a que puguin caçar de gust els rapinyaires, afectarien en un factor clau en la reproducció dels rosegadors. Centrant la depredació damunt les femelles prenyades, col·laborem molt en la desactivació de la superpoblació.

Si algun mussol o gamarús agafa per costum aturar-se en la nostra perxa a fer algun mos de tant en tant, estaran treballant gratuïtament per nosaltres. Per això paga la pena intentar que es sentin com a casa i tal com es veu en les fotos, fer-lis una estructura on tinguin per triar el lloc a cor que vols. El disseny intenta donar confort a les aus de petit port, que prefereixin guaitar entre branques per impedir ser elles víctimes d'un atac per part d'un altre ocell més gran. També té llocs per a posar-se sense obstacles, per al repòs dels animals de grans ales.Ara tant sols ens resta esperar a veure que tal funciona.

1 comentari:

  1. https://simientedisidente.com/2022/una-tesis-doctoral-evalua-la-eficacia-de-las-rapaces-para-prevenir-las-plagas-agricolas-de-topillo-campesino

    ResponElimina