dilluns, 22 d’abril del 2019

El walipini amb radiador termolític.


Sembla que aviat ens veurem enfrontats a un més que probable cataclisme meteorològic que devasti les collites. Com podem dissenyar un model agroecològic resilient a la climatologia adversa? Una de les opcions possibles és plantar en el fons de walipinis, que donen una bona inèrcia tèrmica. ( Veure https://unhortalbalco.blogspot.com/2014/02/el-walipini-de-vallbona-danoia.html ). Però... Com podria millorar-se el disseny? Com bunqueritzar al màxim la capacitat geotèrmica que els caracteritza?

Després de donar-li voltes al concepte, crec que la resposta són els murs de pedra seca, fent de radiadors lítics, amb una enorme massa tèrmica i una extensíssima superfície de contacte amb l'aire. Amb els murs de pedra seca,  a més de folrar les parets, també es pot fer una jardinera en l'interior, formant una mena de 4 "dits" on, a part de l'efecte sobre la temperatura, se pot fer una rotació de conreus ( Com en les parades de crestall, per exemple) La resta de la jardinera pot estar plantada per altres vegetals que no entren en les rotacions, com aromàtiques, maduixes, o carxofes, per exemple.

La jardinera termolítica permet concentrar els nutrients, airejar el substracte i facilitar l'accés a tot el sembrat. Propicia a l'hora el fer els walipinis més amples, sense perdre inèrcia tèrmica.


D'altre banda, els murs de pedra seca són un excel·lent macro-hotel d'insectes, i la seva diferent orientació dins del walipini garanteix que sempre hi hagi que rebin sol i altres que estiguin a l'ombra, de manera que puguin triar segons gustos. Veure https://www.facebook.com/pg/Associaci%C3%B3-Permacultural-Nutriens-Terram-864357733670503/photos/?tab=album&album_id=1846057395500527.


La resta d'avantatges del walipini segueixen intactes ( Calor a l'hivern, fresc a l'estiu, i protegit del vent tot l'any... ) i amb una petita ampliació del disseny, si pot fer lloc per entrar-hi des de llavorer fins a vermicompostera, passant per conills o gallines....Qui s'anima a fer-ne uns quants abans de que ens agafi el toro meteorològic?


5 comentaris:

 1. Combinant produccions: https://www.facebook.com/dw.globalideas/videos/417070808862403/

  ResponElimina
 2. 7 Ventajas Únicas De Cultivar En Bancales Elevados https://www.youtube.com/watch?v=izeE3wSVsJQ

  ResponElimina
 3. https://www.youtube.com/watch?v=MtwFjDdYP5Q

  ResponElimina
 4. https://www.onecommunityglobal.org/thermal-lag/

  ResponElimina